ADAM CARROLL – I WALKED IN THEM SHOES

Het is weer zover: Austin, Texas als hofleverancier van muzikaal talent. Deze keer komt de 44-jarige Adam Carroll uit die regionen overgewaaid. Hij is een singer-songwriter van Americanamuziek met een mix van folk rock en alt.country. Zijn debuutplaat “South Of Town” dateert al uit 1998 en sindsdien heeft hij zeven andere soloplaten opgenomen en uitgebracht. Meerdere daarvan werden in de voorbije jaren bij ‘Rootstime’ van een lovende recensie voorzien. Daarnaast heeft hij ook nog twee albums met muzikale samenwerkingen met andere artiesten uitgebracht met “Hard Times” uit 2010, een resultaat van samen te werken met Michael O’Connor, en een tweede duoplaat met zijn echtgenote en tevens singer-songwriter Chris Carroll, een album dat dit jaar op de markt verscheen onder de titel “Good Farmer”.

De laatste in het rijtje soloplaten is het album “I Walked In Them Shoes” waarin Adam Carroll nog maar een bewijst dat de vergelijkingen in de vakpers van zijn werk met dat van andere Texaanse Americana-legendes als Guy Clark, John Prine en Townes Van Zandt niet toevallig tot stand zijn gekomen. Meerdere van zijn gecomponeerde liedjes werden in het verleden trouwens gecoverd door andere artiesten als Slaid Cleaves, Tim Easton, Hayes Carll en ‘Band Of Heathens’. In 2016 coverden 14 Texaanse collega-artiesten liedjes van deze singer-songwriter op het album “Highway Prayer: A Tribute To Adam Carroll” als een vorm van eerbetoon aan zijn songschrijverskwaliteiten.

Op “I Walked In Them Shoes” brengt Adam Carroll tien nieuwe songs waarbij hij op gitaren, mondharmonica, harmonium en piano speelt en enkel multi-instrumentalist Lloyd Maines meespeelt op pedal steel en elektrische gitaren. Het sobere en minimaal georkestreerde album begint met de titeltrack die u ook in een live gebrachte versie kunt beluisteren op de bijgaande video. Daarna volgen twee verhalende akoestische liedjes over een zekere “Caroline” en over “Storms”, het weerfenomeen dat de staat Texas al te vaak weet te treffen.

Opvallend op deze cd is dat Adam Carroll bij het begin van elke nieuwe track de titel van het nummer vertelt. Dat doet hij dan ook bij “Crescent City Angels” en het verhaal over “Iris And The Lonesome Stranger”. De onderwerpen van zijn liedjes zijn geïnspireerd op eenvoudige dingen uit zijn dagelijkse leven zoals in “This Old Garage”, “My Only Good Shirt” en slotsong “Night At The Show”. Het harmonium werd bovengehaald om de instrumentatie op te fleuren voor het liedje “Cordelia” en met enkel de akoestische gitaar in aanslag vertelt Adam Carroll zijn zoveelste verhaaltje in de song “The Last Word”.

Dat hij mateloos wordt gerespecteerd door zijn zingende collega’s moge blijken uit de vele spontane getuigenissen die mensen als Slaid Cleaves, Jon Dee Graham of Terri Hendrix op zijn website hebben gepubliceerd. De verhalen die deze zingende troubadour in zijn songs vertelt boeien en pakken de luisteraar bij het nekvel. Dit is niet zovelen gegeven, vandaar dat deze Adam Caroll geheel terecht bij de betere ‘Americana’ singer-songwriters van deze eeuw wordt gerekend.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gypsy Shuffler Music

video